Home
Winnaars 2e en 1e divisie
14-11-2015 19:17
2e divisie
In de 2e divisie is de winnaar brassband Schoonhoven b, onder leiding van Robbert Vos, geworden. Zij behaalden de overwinning met het verplichte werk The Saga of Tyrfing van componist Jacob Vilhelm Larsen. De trombonesectie van Constantijn Huygens uit Appingedam waren de winnaars van de sectieprijs.

1e divisie
Pro Rege uit Heerenveen onder leiding van Anne van den Berg is de winnaar geworden in de 1e divisie. Zij behaalden de kampioenstitel met Sounds van John Golland. De sectieprijs was voor de beste cornetsectie van eveneens Pro Rege.

Lees hier de Uitslagen
Winnaars 4e en 3e divisie
13-11-2015 23:19
4e divisie
Euphonia uit Ternaard onder leiding van dirigent Gatse Hylkema is winnaar geworden in de 4e divisie. De 4e divisie beleefde vandaag de wereldpremière van de, in opdracht van de stichting NBK geschreven, compositie Beecher Variations van Stephen Bulla, De altsectie van Wilhelmina Kollum won de sectieprijs.

3e divisie
Backum Brass uit Castricum onder leiding van dirigent Vincent Verhage is de winnaar geworden in de 3e divisie. Zij vertolkten het werk Tryptich van Philip Sparke De euphoniums van brassband De Nije Bazún uit Britsum waren de winnaars van de sectieprijs.

Lees hier de Uitslagen
Succes bands, vrijwilligers en publiek!
12-11-2015 18:05
Het bestuur van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen wenst alle deelnemers voor de 35e editie veel succes! Dit geldt natuurlijk ook voor alle vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken; voor het publiek veel luisterplezier gewenst dit weekend.
Tot ziens in TivoliVredenburg!
De kampioenschapskoorts van Nederlandse brassbands
10-11-2015 19:58
Dit is het laatste artikel van DeStadUtrecht.nl in de serie van vier over de NBK
De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) bestaan al vijfendertig jaar. Aan het hoofd staat een bestuur dat bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers. De NBK zijn ontstaan uit passie voor de brassmuziek en in het leven geroepen om het niveau te verbeteren.
Op weg naar de NBK: De Bazuin Oenkerk (De Stad Utrecht.nl)
07-11-2015 12:57
Brassbands in kampioensdivisie zeer aan elkaar gewaagd
Voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen moet brassband De Bazuin, uit het Friese Oenkerk, flink aan de bak. Zij wonnen de fel begeerde beker vorig jaar en moeten die eerste plaats op zaterdag 14 november in TivoliVredenburg gaan verdedigen.

Door Henk Roozeboom

Dat betekent een drukke tijd voor de musici van de brassband. In de regel repeteren de bandleden een keer in de week in volledige bezetting. Maar tijdens de weken in aanloop naar de Nederlandse Brassband Kampioenschappen wordt dat aantal verdubbeld. Individueel wordt er dan ook nog eens iedere dag thuis geoefend.
Lid zijn van een brassband vergt veel vrije tijd van de spelers en de enige reden waarom de musici dat doen zegt Jelmer Bouma, secretaris en es-kornet speler, “is het ple-zier dat de mensen hebben om samen met elkaar muziek te maken.”
Iedere muzikant van het a-orkest speelt op kampioensniveau. “Het gemiddelde ni-veau van spelers ligt dan ook hoger dan in de andere divisies. Dat wil niet zeggen dat die spelers hun instrumenten niet beheersen,” zegt Bouma. “Het verschil zit hem in het samen-spel en de interpretatie van de muziek. Iedereen kan de juiste nootjes wel spelen.”
De Bazuin Oenkerk heeft drie orkesten het a-, b- en c-orkest. Het ligt voor de hand te denken dat de spelers uit het b- of c-orkest door zouden kunnen doorgroeien naar het a-orkest, dat in de kampioensdivisie speelt. Maar zo werkt het niet. Een brassband bestaat uit dertig spelers die allemaal een eigen partij spelen.
Het kan voorkomen dat een goede blazer uit het b-orkest wel de kwaliteiten en het niveau kan halen van het a-orkest maar dat er voor hem geen ruimte is in dat orkest. Het team is al compleet of die ene speler, met toevallig diezelfde kwaliteiten en plek in het or-kest, moet toevallig op willen stappen.
“Aan de andere kant is het ook moeilijk, wanneer een van onze spelers weggaat, een andere speler, voor juist die ene plek, te vinden,” weet Bouma. “De aanwas van nieuw talent is in het brassband circuit is niet groot.” Alle bands vissen wat dat betreft uit dezelfde vijver. Maar ze zullen nooit spelers bij elkaar wegkapen.
Bouma: “Wat dat betreft gaat dat in de brassbandwereld anders dan in de voetbal-wereld waar spelers uit andere teams worden weggekocht. De brassbandwereld is een klein wereldje en je hebt elkaar altijd nodig. Dus alleen als spelers zelf aangeven dat ze van band willen veranderen dan kunnen ze, als er plaats is, wel overstappen.”
Dat er in deze tijd minder jongeren warm lopen voor brassmuziek komt volgens Bouma doordat jongeren tegenwoordig veel meer dingen kunnen doen dan vroeger. “Het internet en het uitgaansleven bieden volop keuzes. En een brassmuziek instrument beheer-sen vergt een lange adem, dat geduld ontbreekt ook vaak.”
In Utrecht zal De Bazuin Oenkerk het niet makkelijk krijgen, verwacht Bouma. “De bands uit de kampioensdivisie zijn allemaal zeer aan elkaar gewaagd. Maar als we met ons orkest de juiste flow kunnen vinden moet het wel gaan lukken. Daar werken we hard aan.”

35e editie Nederlandse Brassband Kampioenschappen te zien: 13 en 14 november in Tivoli-Vredenburg kaarten: www.enbk.nl
... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ...