Laatste nieuws

Deelnemers EYBB 2023
2023-01-25T20:53:27+01:00

De Stichting NBK heeft de talenten bekend gemaakt die dit jaar Nederland vertegenwoordigen in de Europese Jeugdbrassband. Merle Esselink (Zwolle, trombone), Roas Kuipers (Hurdegaryp, cornet) en Guillaume Strijdhagen (Sittard, percussie) reizen eind april af naar het Zweedse Malmö waar dit jaar de Europese Brassband Kampioenschappen plaatsvinden.

Jaarlijks mag ons land talentvolle jonge muzikanten afvaardigen in de Europese Jeugdbrassband, het huisorkest van de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) bestaande uit muziektalent uit de 17 landen die zijn aangesloten bij de European Brass Band Association (EBBA).

Als EBBA-vertegenwoordiger organiseert de Stichting Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) audities waarvoor talentvolle jonge spelers van instrumenten uit de brassband-bezetting kunnen worden genomineerd. Tijdens de audities voor de EBK 2023 selecteerden de gerenommeerde brassmusici Jan de Haan en Robbert Vos drie talenten: Merle Esselink uit Zwolle (19 jaar, trombone, speelt o.a. in het Achterhoeks Fanfare Orkest), Roas Kuipers uit Hurdegaryp (18 jaar, cornet, speelt o.a. in De Bazuin Oenkerk B en Brassband De Waldsang) en Guillaume Strijdhagen uit Sittard (18 jaar, marimba en percussie, speelt o.a. in Harmonie Sint Joseph Sittard, het Limburgs Fanfare Orkest en Brassband Limburg).

De Europese Jeugdbrassband wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en geeft een week lang optredens in de gaststad van de EBK, onder meer tijdens de openingsceremonie, de solisten-, dirigenten- of componistenwedstijd en bij het galaconcert. Dit jaar is de band actief tussen 29 april en 7 mei, als in het Zweedse Malmö de Europese Brassband Kampioenschappen worden gehouden. Soli Brass Leeuwarden is als Nederland kampioen 2021 in Malmö te beluisteren tijdens de kampioenswedstrijden.
Naar alle nieuwsberichten

Ale Nicolai voorzitter NBK
2023-01-13T20:48:40+01:00

De Stichting Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) heeft een nieuwe voorzitter. Ale Nicolai volgt Pieter van Diepen op, die na acht jaar terugtreedt als voorzitter en in de NBK-organisatie actief blijft als penningmeester.

“Met jaarlijks duizenden bezoekers en deelname van zo’n veertig bands uit het hele land is de NBK het grootste jaarlijkse amateurmuziekevenement van Nederland.”, zegt Ale Nicolai. “Ik kijk er naar uit om het goede dat is opgebouwd verder te ontwikkelen en de NBK te versterken als toonaangevend kampioenschap. Samen met het bestuur, de bands en andere betrokkenen wil ik me daar graag volop voor inzetten.”
De 58-jarige inwoner van het Friese Stiens heeft een lange staat van dienst in de brassmuziek. Oorspronkelijk als trombonist en daarna als journalist voor de Leeuwarder Courant, waarvoor hij jarenlang verslag deed van concerten en wedstrijden in het hele land. Met zijn aanstelling als NBK-voorzitter verlaat hij de journalistiek.

Scheidend voorzitter Pieter van Diepen feliciteert Ale met zijn benoeming: “Het bestuur is bijzonder blij te kunnen aankondigen dat Ale is benoemd als nieuwe voorzitter. Hij beschikt over veel kennis en een groot netwerk, en is in staat om samen met het bestuur het evenement in een volgende fase te brengen. Ik wens hem daarbij veel succes.”

Naast Ale is ook Michiel van der Schaaf nieuw in het NBK-bestuur. Als vice-voorzitter pakt hij de marketing, communicatie en media op en is de Nederlandse afgevaardigde in de European Brass Band Association, onder meer organisator van de Europese Brassbandkampioenschappen waar ons land wordt vertegenwoordigd door de NBK-winnaar in de kampioensdivisie.
Het bestuur van de NBK bestaat verder uit secretaris Harm Dijkstra en Paulwillem Lommerde, die de logistiek en de vrijwilligerscoördinatie voor zijn rekening neemt. Penningmeester Pieter van Diepen is namens de NBK tevens bestuurslid van het Repertoire Informatie Centrum (RIC)
Naar alle nieuwsberichten

Data NBK 2023
2023-01-06T21:04:34+01:00

De 42e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2023 in TivoliVredenburg (Utrecht). Verdere info volgt vanaf het voorjaar via deze site.
Naar alle nieuwsberichten