Verplichte werken NBK 2025
De 44e Nederlandse Brassband Kampioenschappen op 31 oktober en 1 november staan volledig in het teken van de 80-jarige componist Edward Gregson. Voor alle vijf divisies heeft de muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) een compositie uit zijn rijke oeuvre geselecteerd.
Kampioensdivisie
Verplicht werk: Rococo Variations (Edward Gregson)(Uitgeverij: Studio Music)
Rococo Variations werd geschreven in opdracht van de British Open Championships in 2008, gehouden in Symphony Hall, Birmingham. Daarnaast werd het werk medegefinancierd door de Noorse Band Federatie voor hun Nationale Kampioenschappen in Bergen in 2009.
De titel is eerder gebruikt, met als bekendste voorbeeld Tchaikovsky’s werk voor cello en orkest. Gregsons variaties volgen een vergelijkbaar model: een origineel thema met een barokke inslag en dansachtige kenmerken in de variaties. Maar daar houden de overeenkomsten op.
Het stuk bevat zes variaties - Toccata, Siciliana, Waltz, Moto Perpetuo, Lament en Fugal Scherzo - gevolgd door een triomfantelijke herhaling van het thema. De muziek zit vol contrasten: de snelle variaties zijn virtuoos en ritmisch uitdagend, terwijl de tragere variaties (Siciliana en Lament) juist lyrisch en contemplatief zijn, met prominente solo’s en duetten.
Hoewel het stuk als geheel aan zijn broer is opgedragen, draagt elke variatie een eerbetoon aan een componist die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het brassbandrepertoire in de tweede helft van de twintigste eeuw: Elgar Howarth, Ray Steadman-Allen, Eric Ball, John McCabe, Wilfred Heaton en Philip Wilby. Hun muzikale signatuur is subtiel verwerkt in elke variatie, culminerend in een contrapuntisch hoogtepunt in de slotvariatie en de herneming van het thema.
Bron: https://edwardgregson.com/works/rococo-variations/
1e divisie
Verplicht werk: Connotations (Edward Gregson)(Uitgeverij: Novello)
Connotations werd gecomponeerd voor de finale van de National Brass Band Championships in 1977, gehouden in de Royal Albert Hall, Londen. (De winnaar dat jaar? De legendarische Black Dyke Mills Band).
Op 32-jarige leeftijd was Gregson de jongste componist die zo’n prestigieuze opdracht kreeg. Dit markeerde het hoogtepunt van een vruchtbare periode waarin hij schreef voor uitgeverij R. Smith. Werken zoals The Plantagenets, Essay en Patterns bewezen zijn talent voor toegankelijke en melodieuze brassbandmuziek.
Aanvankelijk overwoog Gregson de titel Variations on a Fourth, maar uit respect voor Gilbert Vinter (Variations on a Ninth) koos hij voor een naam die beter de kern van het werk vatte. Zoals Gregson zelf zegt: "Connotations suggereert meerdere manieren om naar een idee te kijken, en dat is precies waar dit stuk om draait."
Een teststuk componeren brengt uitdagingen met zich mee. "Het moet technisch uitdagend zijn, maar ook muzikaal bevredigend. En een limiet van elf minuten? Niet ideaal. De korte solo’s voor minder gebruikelijke instrumenten verraden een typische ‘testpiece’ mentaliteit."
Gregson vond een oplossing in een symfonische benadering van de variatievorm:
• Introductie – fanfares als oproep tot aandacht (feitelijk Variatie 1);
• Thema – een zestonig motief, lyrisch en ingetogen gepresenteerd;
• Variatie 2 – een delicate toccata;
• Variatie 3 – robuust en ritmisch;
• Variatie 4 – lyrische soli;
• Variatie 5 – een speels scherzo;
• Variatie 6 – cadenzas;
• Variaties 7-9 – introductie, fugato en een krachtige herneming van het thema.
Bron: https://edwardgregson.com/works/connotations/
2e divisie
Verplicht werk: The Plantagenets (Edward Gregson)(Uitgeverij: R Smith & Company)
The Plantagenets was Gregsons eerste grote testpiece, speciaal gecomponeerd voor de National Brass Band Championships in 1973.
Hier kiest hij voor een symfonische benadering waarbij sfeer en emotie centraal staan, in contrast met eerdere werken zoals Essay en Partita, die meer technisch georiënteerd waren. Toch benadrukt Gregson dat The Plantagenets geen programmamuziek is. "Symfonisch" is het kernwoord: de complexe harmonieën, ritmische variatie en melodische rijkdom maken dit tot zijn meest ambitieuze brassbandwerk tot dan toe. Zijn muzikale taal, geworteld in Hindemith en Bartók, wordt hier verrijkt met de expressieve invloeden van Holst en Rachmaninov.
Het stuk tracht de sfeer van de Plantagenet-periode (12e-14e eeuw) te vangen - een tijdperk dat velen associëren met ridderlijkheid, gesymboliseerd door de terugkerende fanfaremotieven. Maar in plaats van een historisch verhaal te vertellen, richt Gregson zich op de muzikale opbouw:
• Openingsfanfares (gebaseerd op de terts) vormen het basismateriaal;
• Twee thema’s: een fanfare-achtig en een lyrisch thema (op hoorns);
• Een langzame passage met een nieuw thema op solo hoorn, beantwoord door cornet en euphonium in canon;
• Een speels scherzo, fugatisch van aard;
• Recapitulatie en een majestueuze slotpassage waarin het langzame thema en de fanfares triomfantelijk samenkomen.
Gregson heeft speciaal voor de NBK 2025 enkele aanpassingen gemaakt in The Plantagenets. Zo zijn de laatste drie maten voor de gehele band gewijzigd en zijn er nieuwe slagwerkpartijen gecomponeerd (dus zowel voor percussie als timpani). Deze wijzigingen worden direct na inschrijving in pdf exclusief naar de deelnemende bands gestuurd. Er wordt geen nieuwe op deze wijzingen aangepaste partituur aangeboden.
Bron: https://edwardgregson.com/works/plantagenets-symphonic-study-the/
3e divisie
Verplicht werk: Occasion (Edward Gregson)(Uitgeverij: Novello)
Occasion werd in 1986 gecomponeerd als testpiece voor de Youth Finals van de Boosey & Hawkes National Brass Band Championships in de Royal Albert Hall, Londen.
Het werk is een samenvoeging van drie eerdere composities:
• Fanfare (1981) – geschreven als huwelijkscadeau voor componist Paul Patterson;
• Elegy and Dance (1982) – een opdracht voor een brassbandwedstrijd in Schotland;
• Festivities – speciaal toegevoegd om de suite compleet te maken.
Paul Hindmarsh omschrijft het als een "echte gelegenheidscompositie" waarin Gregsons vroege stijl volledig tot zijn recht komt. Ondanks de verschillende oorsprongen vormt het geheel een verrassend samenhangend werk.
• Festivities (ABA-vorm) opent met een ritmisch, syncopisch thema dat overgaat in een lyrische passage, voordat het energiek terugkeert.
• Elegy ontvouwt zich als een modale, volksachtige melodie, geïntroduceerd op bugel en later overgenomen door euphonium. Dit bouwt op naar een krachtig climax waarin de volledige band het thema speelt, waarna het weer afneemt.
• Dance is een eerbetoon aan Malcolm Arnold, met een uitbundig hoofdthema in 7/4, afgewisseld met een sierlijke melodie. Na enkele speelse echo’s van het dansthema eindigt het werk in een vreugdevolle coda.
Bron: https://edwardgregson.com/works/occasion/
4e divisie
Verplicht werk: Partita (Edward Gregson)(Uitgeverij: R Smith & Company)
Partita werd in 1971 gecomponeerd in opdracht van de Redbridge Youth Band. De rode draad door het werk is het 13e-eeuwse gregoriaanse Dies Irae uit de Requiemmis, wat het stuk een sombere ondertoon geeft. Dit is direct hoorbaar in de openingsmaten van de eerste beweging, Intrada.
• Intrada opent met krachtige, hamervormige akkoorden, afgewisseld met een korte, lyrische melodie. Zelfs hier wordt de melodie bij herhaling omgeven door indringende ritmische patronen.
• Chorale and Variations baseert zich op het Dies Irae-thema, dat zich ontvouwt als een langgerekte melodie in de stijl van een barokke sarabande. De daaropvolgende vijf variaties spelen met textuur, tempo en dynamiek.
• March brengt een optimistische noot met een opgewekt hoofdthema dat door het hele deel heen wordt ontwikkeld. Toch eist het onheilspellende Dies Irae uiteindelijk het laatste woord met een slotverklaring die de toon van het werk afrondt.
Bron: https://edwardgregson.com/works/partita-2/