Home
De kampioenschapskoorts van Nederlandse brassbands
10-11-2015 19:58
Dit is het laatste artikel van DeStadUtrecht.nl in de serie van vier over de NBK
De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) bestaan al vijfendertig jaar. Aan het hoofd staat een bestuur dat bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers. De NBK zijn ontstaan uit passie voor de brassmuziek en in het leven geroepen om het niveau te verbeteren.
Op weg naar de NBK: De Bazuin Oenkerk (De Stad Utrecht.nl)
07-11-2015 12:57
Brassbands in kampioensdivisie zeer aan elkaar gewaagd
Voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen moet brassband De Bazuin, uit het Friese Oenkerk, flink aan de bak. Zij wonnen de fel begeerde beker vorig jaar en moeten die eerste plaats op zaterdag 14 november in TivoliVredenburg gaan verdedigen.

Door Henk Roozeboom

Dat betekent een drukke tijd voor de musici van de brassband. In de regel repeteren de bandleden een keer in de week in volledige bezetting. Maar tijdens de weken in aanloop naar de Nederlandse Brassband Kampioenschappen wordt dat aantal verdubbeld. Individueel wordt er dan ook nog eens iedere dag thuis geoefend.
Lid zijn van een brassband vergt veel vrije tijd van de spelers en de enige reden waarom de musici dat doen zegt Jelmer Bouma, secretaris en es-kornet speler, “is het ple-zier dat de mensen hebben om samen met elkaar muziek te maken.”
Iedere muzikant van het a-orkest speelt op kampioensniveau. “Het gemiddelde ni-veau van spelers ligt dan ook hoger dan in de andere divisies. Dat wil niet zeggen dat die spelers hun instrumenten niet beheersen,” zegt Bouma. “Het verschil zit hem in het samen-spel en de interpretatie van de muziek. Iedereen kan de juiste nootjes wel spelen.”
De Bazuin Oenkerk heeft drie orkesten het a-, b- en c-orkest. Het ligt voor de hand te denken dat de spelers uit het b- of c-orkest door zouden kunnen doorgroeien naar het a-orkest, dat in de kampioensdivisie speelt. Maar zo werkt het niet. Een brassband bestaat uit dertig spelers die allemaal een eigen partij spelen.
Het kan voorkomen dat een goede blazer uit het b-orkest wel de kwaliteiten en het niveau kan halen van het a-orkest maar dat er voor hem geen ruimte is in dat orkest. Het team is al compleet of die ene speler, met toevallig diezelfde kwaliteiten en plek in het or-kest, moet toevallig op willen stappen.
“Aan de andere kant is het ook moeilijk, wanneer een van onze spelers weggaat, een andere speler, voor juist die ene plek, te vinden,” weet Bouma. “De aanwas van nieuw talent is in het brassband circuit is niet groot.” Alle bands vissen wat dat betreft uit dezelfde vijver. Maar ze zullen nooit spelers bij elkaar wegkapen.
Bouma: “Wat dat betreft gaat dat in de brassbandwereld anders dan in de voetbal-wereld waar spelers uit andere teams worden weggekocht. De brassbandwereld is een klein wereldje en je hebt elkaar altijd nodig. Dus alleen als spelers zelf aangeven dat ze van band willen veranderen dan kunnen ze, als er plaats is, wel overstappen.”
Dat er in deze tijd minder jongeren warm lopen voor brassmuziek komt volgens Bouma doordat jongeren tegenwoordig veel meer dingen kunnen doen dan vroeger. “Het internet en het uitgaansleven bieden volop keuzes. En een brassmuziek instrument beheer-sen vergt een lange adem, dat geduld ontbreekt ook vaak.”
In Utrecht zal De Bazuin Oenkerk het niet makkelijk krijgen, verwacht Bouma. “De bands uit de kampioensdivisie zijn allemaal zeer aan elkaar gewaagd. Maar als we met ons orkest de juiste flow kunnen vinden moet het wel gaan lukken. Daar werken we hard aan.”

35e editie Nederlandse Brassband Kampioenschappen te zien: 13 en 14 november in Tivoli-Vredenburg kaarten: www.enbk.nl
Hafabralivestream.nl registreert NBK 2015
02-11-2015 17:17
Tryouts, studieweekenden, extra repetities; brassminnend Nederland staat weer volop in het teken van de jaarlijkse Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Kunt u niet bij de wedstrijd op 13 en 14 november in Utrecht aanwezig zijn, of wilt u uw eigen optreden terugkijken en luisteren? Dat kan! Hafabralivestream.nl registreert net als vorig jaar de kampioenschappen voor alle divisies.
De NBK weer in het nieuws (DeStadUtrecht.nl)
26-10-2015 22:33
De regionale nieuwssite DeStadUtrecht.nl stelt in de aanloop naar de 35e NBK een aantal brassbands aan u voor. Als tweede in de rij is dat brassband Amersfoort. Zij komen op zaterdag 14 november in actie in de 2e divisie.
Talentvolle muzikanten gezocht voor de Europese Jeugdbrassband
22-10-2015 12:59
Ben jij die talentvolle muzikant die Nederland vertegenwoordigt in de Europese Jeugdbrassband 2016?
... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ...