Home
Nieuw werk kampioensdivisie ‘Old Licks Bluesed Up’ van Torstein Aagaard-Nilsen
29-06-2018 09:56
Old Licks Bluesed Up (uitgever Norsk Noteservice AS) stamt uit 2010 en is geschreven door de Noorse componist Torstein Aagaard-Nilsen. Met behulp van het Noorse componistenfonds is het speciaal geschreven voor Manger Musikklag en opgedragen aan hun dirigent Peter Szilvay.

Het 18 minuten durende werk kent drie delen: Toccata I, Ritornell en Toccata II. De titel van de compositie geeft aanwijzingen hoe het werk kan worden begrepen. Het woord ‘old’ en de titels van de drie delen verbinden de muziek met het verleden. Het woord ‘licks’ legt een relatie met blues, rock en jazz. De toccata is bekend uit de barok, een driedelige opzet vol energie. De ritornell kan worden omschreven als een refrein, een voortdurend terugkerend thema dat ook veel gebruikt wordt in de barokmuziek. Aagaard-Nilsen heeft bekende motieven verwerkt van oude en nieuwe meesters die hij niet prijsgeeft.

Nilsen is een freelance-componist, arrangeur en dirigent. Geboren in Oslo 1964 studeerde hij aan de Bergen University en de Grieg Academy. Zijn stijl van componeren is direct en impulsief. Zijn harmonieën en melodieën geven veel ruimte voor klank en timbre. Hij werkt veel met amateurs en jeugdige musici en ziet componisten een belangrijke rol vervullen in de moderne maatschappij. ‘Wij moeten vechten tegen sterke media. Muziek als kunst doet wat commerciële media niet kan: kunst vindt zijn weg onder de huid met een sterke nadruk op de ervaring’.

De Noor heeft inmiddels al een groot oeuvre op zijn naam staan. Voor brassbands bekende composities als Aubade – Dawn Songs of the Fabulous Birds, Riffs and Interludes, Seid en Circius. Zijn Old Licks Bluesed Up is op grote wedstrijden als de EBK, Noorse- en Zwitserse kampioenschappen uitgevoerd door Manger Musikklag, Noord Limburgse brassband en Treize Etoiles.
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS