Redbad - De koning van de Friezen verplicht op NBK
2022-03-30T10:06:08+02:00

Op de 41e Nederlandse Brassband Kampioenschappen wordt niemand minder dan Jan de Haan in het zonnetje gezet. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de bekende dirigent, componist en jurylid uit Oranjewoud verstrekte de stichting NBK hem al in 2019 de opdracht voor het schrijven van een werk voor de kampioensdivisie. Het verplichte Redbad gaat zaterdag 29 oktober 2022 de nieuwe kampioen van Nederland aanwijzen.

Voorzitter Pieter van Diepen is zeer content met Redbad. “Oorspronkelijk zou het verhaal over de koning van de Friezen vorig jaar al scherprechter zijn op de jubileumeditie van het NBK, maar Covid gooide roet in het eten. Gregson’s The World Rejoicing werd een jaar doorgeschoven, dus Redbad moest even geduld hebben. “Hoe dan ook zijn wij als bestuur bijzonder trots dat onze eigen Jan de Haan mag schitteren op het NBK-podium. Ere wie ere toekomt!”

Redbad was de koning van de Friezen in de periode 680 tot 716. Dit muzikale portret bestaat uit zeven aaneengeschakelde delen die thematisch gezien sterk met elkaar verweven zijn. “Ik schreef het werk al in 2019. Het heeft dus nogal even op de plank gelegen. Dat geldt trouwens voor veel opdrachten die ik schreef in 2019 en 2020. Nog steeds zijn er werken die dit of volgend jaar pas in première gaan. Ik liep al langer rond met het idee om iets met Redbad te gaan doen. Dat Friesland ooit een koning heeft gehad en vroeger veel groter was (Magna Frisia) dat triggerde mij. Ik heb me ingelezen in de geschiedenis en gebruikte een paar markante momenten uit die periode als inspiratiebron”.

De muzikale en technische uitdagingen liggen voor het opscheppen. De Haan liet zich inspireren door historische gegevens, maar ook door verhalen, anekdotes, mythen en legenden rondom deze figuur. De thematiek binnen de compositie is sterk met elkaar verweven, terwijl de muziek – van heroïsche motieven tot melancholie in de elegieën – steeds gevarieerd en boeiend blijft. Indrukwekkende tuttipassages worden afgewisseld met fragmenten die opener klinken en waarin verschillende spelers solistisch kunnen schitteren. Een treurlied transformeert in de compositie tot een majestueuze finale waarin de grootsheid van Magna Frisia, het toenmalige Friese rijk dat zich langs de kust van Noord-Duitsland tot aan Brugge uitstrekte, wordt weerspiegeld. In 719 overleed de koning van de Friezen aan een ernstige ziekte.

“De testpiece ‘Redbad is niet te vergelijken met mijn andere werken voor brassband zoals Earthquake, Metamorphosis of Terra Incognita. Dit 18 minuten durende werk is meer compact en in een vrij toegankelijk idioom geschreven. Je komt geen bekende thema’s tegen. De moeilijkheidsgraad is absoluut kampioensdivisiewaardig, uitdagend voor alle instrumentengroepen.
Solistisch worden er met name hoge eisen gesteld aan de euphonium, maar ook de solocornet, trombonesectie en Eb bas moeten behoorlijk ‘aan de bak’. Het werk voldoet naar mijn mening aan alle eisen die aan een testpiece gesteld worden”. Jan de Haan maakte in verschillende hoedanigheden bijna alle NBK’s mee. “Elke keer is het een eer om een rol te vervullen op dit fantastische evenement. Dat deze opdracht tot stand kwam vanwege een bepaalde leeftijd die ik heb bereikt maakt het extra bijzonder”.

Stichting bestuur NBK
Noot: De verplichte werken voor de overige divisies worden medio april bekend gemaakt.
Naar alle nieuwsberichten