NBK 2021 gaat door, tenzij...
2021-08-18T22:00:28+02:00

Zoals het kabinet op vrijdag 13 augustus 2021 duidelijk maakte; “het gaat in principe goed met de ontwikkeling van de beheersing van het coronavirus, tenzij...”
Het kabinet heeft als volgende piketpalen 20 september en 1 november benoemd. De voorgenomen versoepelingen hangen af van hoe het de komende weken verloopt qua besmettingen etc.Het bestuur van de NBK heeft besloten de organisatie van de 40e editie van de NBK door te zetten. Uiteraard onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in de vanuit overheidswege opgelegde beleidslijnen. Het is op dit moment natuurlijk onzeker hoe die ontwikkeling precies gaat lopen, zeker met de komende herfst indachtig, de uit het buitenland terugkerende vakantiegangers, en het volledig openstellen van o.a. het hoger onderwijs.
Zoals we ook al eerder hebben gecommuniceerd is de organisatie van dit landelijke evenement verantwoord mogelijk onder de beperkende randvoorwaarde van de ‘Testen voor Toegang’ procedure. Dit betekent dat alle betrokkenen (organisatie, deelnemers, publiek) naast het bekende NBK-polsbandje ook een negatief testbewijs middels een QR-code moeten laten zien voordat men binnen kan komen. Een QR-code krijgt men na volledige vaccinatie, een bewijs dat men hersteld is van Covid-19, of met een negatieve Covid-19 test van maximal 24 uur oud. Na toegang kan iedereen zich in de zaal of in de horeca volledig vrij bewegen. Voor meer informatie over de ‘CoronaCheck’ verwijzen wij u naar www.coronacheck.nl.

NBK wordt op 1 dag gehouden
In principe hebben zich 33 bands ingeschreven voor de komende editie. Wij hebben deze bands middels de brief van 2 juli j.l. gevraagd of zij zich kunnen vinden in de bovengenoemde toepassing van de ‘Testen voor Toegang’ procedure. Ruim 80% van deze bands, verdeeld over alle 5 de divisies, kan zich hier geheel in vinden. Voldoende bands om het kampioenschap ook representatief doorgang te kunnen laten vinden. Wel is het zo dat wij met deze aantallen de vrijdag helaas moeten laten vervallen en dat alle divisies op de zaterdag worden ingedeeld.

Deelname EBK & EYBB
Indachtig deze ongekend onzekere tijden hebben wij inmiddels Brass Band Schoonhoven genomineerd om Nederland te vertegenwoordigen op de Europese Brassband Kampioenschappen die naar verwachting eind april 2022 zullen worden gehouden in Birmingham. Het bestuur vindt dat de eerder gemaakte toezegging aan Schoonhoven alsnog moet worden nagekomen. De regerend nationaal kampioen heeft zeer veel tijd, energie en geld gestoken in de deelname aan de EBK 2020 welke in Palanga en in 2021 in Malmö zou worden gehouden.
Bovenstaand besluit betekent dat voor de deelnemers in de Kampioensdivisie dus eenmalig, naast o.a. het verwerven van de titel ‘Nationaal Brassband Kampioen 2021’, geen ticket voor de EBK verdiend kan worden. Wij streven er naar het uitgebreide prijzenpakket uiteraard wel te handhaven.

Ook de drie jonge talenten die zich geplaatst hebben voor deelname aan de Europese Jeugd Brassband zullen, onder voorbehoud van de op moment van schrijven nog niet bekende spelregels mbt de maximum leeftijd, wederom worden uitgenodigd.

Vervolg
Het bestuur van de NBK gaat dus met volle kracht door met de organisatie. De bands worden van harte uitgenodigd hetzelfde te doen met de voorbereiding van de verplichte werken. Naast de werken van de hand van de vier Nederlandse componisten zal dus ook in Utrecht de wereldpremière plaatsvinden van ‘The World Rejoicing” van Edward Gregson.

Gezien alle onzekerheden kunnen de deelnemende bands zich na de eerstvolgende persconferentie van 17 september en uiterlijk voor 1 oktober formeel digitaal inschrijven via de website en deelnemerskaarten bestellen en betalen. De toegangskaarten voor publiek zullen vanaf 20 oktober beschikbaar komen. De procedure hierover is aangepast en daarover komt begin oktober meer informatie.

Het bestuur van de NBK hoopt van harte dat de 40e editie van het NBK op 30 oktober doorgang kan vinden. We hadden graag nu al definitief een groen licht willen geven, maar het voorbehoud dat tijdens de persconferentie van 13 augustus jl. door de overheid werd gemaakt moeten wij verplicht meenemen in onze besluitvorming. De voorbereidingen zijn in volle gang, en de NBK-organisatie zal zeker klaar staan als het evenement door kan gaan.

Met optimistische groet,
Het bestuur van de Stichting NBK
Naar alle nieuwsberichten