Provinciale Brassband Groningen

Vestigingsplaats
Bedum
NBK jaar
2024
Dirigent
Gerk Huisma
Divisie
Kampioensdivisie
De Provinciale Brassband Groningen (PBG) is opgericht op 19 januari 1980 te Groningen. Doel was destijds om talentvolle muzikanten in de provincie Groningen de mogelijkheid te bieden om op een zo hoog mogelijk niveau brassbandmuziek te maken. De band is samengesteld uit een evenwichtige mix van zowel amateur- als professionele musici. Inmiddels heeft de PBG zich een vaste plaats verworven tussen de beste brassbands van Nederland. De PBG is regelmatig te horen op concourspodia, zoals de Nederlandse Brassbandkampioenschappen, het Wereld Muziek Concours en de Europese Brassband Kampioenschappen.

Naast deelname aan diverse concoursen wordt PBG ook erg gewaardeerd als concertband. Een goed voorbeeld hiervan is 'BLAUW', waarbij PBG er jaarlijks naar streeft een vernieuwende en inspirerende rol te spelen binnen de HaFaBra-sector. Hierbij wordt regelmatig opgetreden met befaamde brassbandmusici en solisten uit zowel de klassieke als hedendaagse (pop)muziekwereld. PBG werkt ook regelmatig mee aan diverse projecten en verlaat hiermee vaak de gebaande paden van de traditionele brassbandmuziek. Een zeer succesvol project is bijvoorbeeld ‘Keuper en Gold’, een unieke samenwerking met de Groningse volkszanger Alex Vissering.

Ook is PBG regelmatig te vinden op grote podia binnen en buiten de provinciegrenzen. Zo heeft de band in september 2018 samen met het Noord Nederlands Orkest in De Oosterpoort in Groningen het project “Applaus voor Johan de Meij” verzorgd, maar ook op Reitdieppop samen met Pé Daalemmer en Rooie Rinus het publiek een spetterende avond bezorgd. Sinds 2023 staat de PBG onder leiding van Gerk Huisma.