Gereformeerde Brassband Groningen

Vestigingsplaats
Groningen
NBK jaar
2024
Dirigent
Jan Werkman
Divisie
2e divisie
De Gereformeerde Brassband Groningen (GBG) is een orkest bestaande uit ongeveer 30 muzikanten en staat sinds 2009 onder leiding van dirigent Jan Werkman.
Jaarlijks wordt er deelgenomen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) en worden er diverse concerten gegeven in binnen- en buitenland.

Resultaten
Op het NBK behaalde de GBG in 2012 een 3e plaats en na een tweetal 2e plaatsen in 2013 en 2014 werd in 2016 de titel in de 3e divisie bemachtigd. In 2017 werd de GBG wereldkampioen in de 3e divisie tijdens het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours te Kerkrade en werd er een 2e plaats behaald tijdens het NBK. Sinds 2018 komt de GBG uit in de 2e divisie. In 2019 en 2023 werd de GBG in deze divisie Nederlands kampioen tijdens het NBK.

Historie
De GBG is opgericht in het jaar 1965. Drijvende krachten achter de oprichting waren Menno Bol en Taeke van der Hoek. Beiden waren destijds lid van de Bedumer fanfare ‘Harpe Davids’. Samen gingen ze op zoek naar een extra uitdaging: Het oprichten van een vereniging met meer kansen om muzikaal verder te groeien. Daarvoor werd geadverteerd om belangstellende muzikanten uit de hele provincie te trekken. De stad Groningen zou daarbij het muzikale centrum voor de wekelijkse repetities worden. En het lukte. De oprichtingsbijeenkomst vond plaats in de Zuiderkerk te Groningen. Dirigent werd de broer van Taeke van der Hoek; Jan van der Hoek.

Dirigenten die elk geruime tijd de band hebben geleid, zijn Jappie Kuipers, Alex Postma, John Blanken, Ria Fennema en Jochem Hoekstra.