Provinciale Brassband Groningen

Vestigingsplaats
Bedum
NBK jaar
2023
Dirigent
Gerk Huisma
Divisie
Kampioensdivisie
De Provinciale Brassband Groningen (PBG) is opgericht op 19 januari 1980 te Groningen. Doel was destijds om talentvolle muzikanten in de provincie Groningen de mogelijkheid te bieden om op een zo hoog mogelijk niveau brassbandmuziek te maken.

De band is samengesteld uit een evenwichtige mix van zowel amateur- als professionele musici. Inmiddels heeft de PBG zich een vaste plaats verworven tussen de beste brassbands van Nederland. Sinds 1986 acteert de band in de hoogste landelijke afdelingen, waaronder de kampioensdivisie van de Nederlandse Brassbandkampioenschappen. Op 27 oktober 2018 behaalde de PBG het Nederlands kampioenschap in de kampioensdivisie op de Nederlandse Brassbandkampioenschappen in TivoliVredenburg te Utrecht.

Naast deelname aan diverse concoursen wordt de PBG ook erg gewaardeerd als concertband. Een goed voorbeeld hiervan is het jaarlijkse concert BLAUW waar steevast wordt opgetreden met befaamde brassbandmusici en solisten uit zowel de klassieke als hedendaagse (pop)muziekwereld. Andere voorbeelden zijn het optreden op Reitdieppop samen met Groningse legenden Pé Daalemmer en Rooie Rinus, of de samenwerking in september 2018 met het Noord Nederlands Orkest in De Oosterpoort in Groningen tijdens het project “Applaus voor Johan de Meij”.