Home
Verplichte werken 2013 bekend
21-06-2013 11:10
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 december 2013 worden in de MartiniPlaza te Groningen voor de 33e maal de Nederlands Brassband Kampioenschappen georganiseerd. In vijf divisies strijden een groot aantal Nederlandse bands voor de felbegeerde kampioenstitels. Op donderdag 20 juni zijn de verplichte werken voor de alle divisies door de muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) in Arnhem vastgesteld.

Kampioensdivisie
‘Of Distant Memories’ (Music in an Olden Style) van Edward Gregson is het verplichte werk voor de Kampioensdivisie. Anno 2013 is het 100 jaar geleden dat het eerste testpiece ‘Labour and Love’ van Pecy Fletcher voor brassbands werd gecomponeerd. ‘Of Distant Memories’ is een hommage aan een aantal componisten van weleer (waaronder Holst, Elgar, Vaughan Williams) en hun muziek. Zij hebben er voor gezorgd dat hun muziek uit het begin van de 20e eeuw nog steeds de ruggengraat vormt van het huidige brassbandrepertoire.

Overige divisies
Voor de 1e divisie staat de klassieker ‘Diversions on a Bass Theme’ van George Lloyd op de lessenaar. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Lloyd werd geboren. Dit werk stamt uit 1986 en werd destijds geschreven voor de mijnwerker’s Nationale Brassband Championships.

Voor de 2e divisie componeerde de jonge Brit Jonathan Bates het werk ‘Out of the Storm Clouds’. Deze compositie is in opdracht van Kunstfactor speciaal voor deze divisie geschreven.

Oliver Waespi componeerde, in opdracht van de NBK, het werk ‘The Graces of Love’ speciaal voor de 3e divisie. Waespi is een bekende Zwitserse componist, die onder andere het verplichte werk voor de Europese Kampioenschappen in 2011 heeft geschreven. ‘The Graces of Love’ is gebaseerd op (gitaar)thema’s uit de Renaissance.

De klassieker ‘Overture to Youth’ van Eric Hughes is de scherprechter in de 4e divisie. Het werk Hughes stamt uit1977. Dit klassieke werk is anno 2013 nog altijd aantrekkelijk om te spelen.
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS