Nieuwsberichten
Verplichte werken NBK 2014 vastgesteld
29-04-2014 18:58
Op vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 2014 worden voor het eerst in TivoliVredenburg de 34e Nederlands Brassband Kampioenschappen (NBK) georganiseerd. In vijf divisies strijden een groot aantal Nederlandse bands voor de felbegeerde kampioenstitels. Voor elke divisie is het verplichte werk vorige week geselecteerd door het RIC te Arnhem.

Kampioensdivisie: Journey of the Lone Wolf van Simon Dobson
De kampioensdivisie gaat zich voor de NBK 2014 vastbijten in Journey of the Lone Wolf van de componist Simon Dobson. De 33-jarige Engelse componist is opgegroeid in een echte brassfamilie. In 2002 etaleerde hij zijn compositiekwaliteiten door in Brussel de Europese Compositiewedstrijd te winnen. Dit leidde tot zijn eerste grote brasswerk Lydian Pictures voor de regionale kampioenschappen vierde divisie in Engeland. In 2012 kreeg hij de British Composer of the Year Award uitgereikt. Zijn verplichte Journey of the Lone Wolf ging in première tijdens het jaarlijkse RNCM Festival of Brass op 26 januari in Manchester. De wereldvermaarde Black Dyke Band tekende voor de uitvoering. De nieuwe originele compositie van de creatieve Dobson is een hommage aan het muzikale en politieke leven van de Hongaar Béla Bartók. In drie aaneengesloten delen wordt de luisteraar geconfronteerd met het muzikale gevecht tegen tirannie en fascisme. De spiksplinternieuwe compositie belooft één en al spektakel te worden met Bartók als Lone Wolf in de hoofdrol.

1e divisie: Pursuing Horizons van Dudley Bright
Voor de eerste divisie staat Pursuing Horizons van Dudley Bright op de lessenaar. Bright is de principal trombonist van het London Symphony Orchestra (LSO). Oorspronkelijk schreef hij zijn Pursuing Horizons voor een koperensemble van het LSO. Hij herschreef de symfonische compositie op verzoek van Stephen Cobb voor het 120-jarig jubileum van de International Staff Band van het Leger des Heils. De compositie is in concept meer symfonisch dan sacraal en heeft sterke invloeden van componisten als Holst, Debussy en Respighi. In het laatste deel wordt op indrukwekkende wijze het koraal St. Luke geëxposeerd.

2e divisie: The Son of the Light van Bertrand Moren
The Son of the Light van Bertrand Moren is de scherprechter in de tweede divisie. Moren is componist, pianist, muziekpedagoog, dirigent en trombonist. Als solotrombonist is de 38-jarige Zwitser jarenlang verbonden geweest aan Treize Etoiles. In 2005 won hij met deze band het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en in 2009 de Europese Componistenwedstrijd met zijn Visions. Als componist schreef hij al 150 werken voor harmonieorkesten, brassbands, kamerorkesten en kleine ensembles. Zijn Son of the Light is geïnspireerd op de Egyptische machthebber Ramses II die in 1296 voor Christus als farao aan de macht kwam. De hoogtepunten van het Egyptische rijk en het leven van Ramses II zijn de belangrijkste ingrediënten geweest voor Moren in deze vierdelige compositie

3e divisie: Variations on Laudate Dominum (revised edition) van Edward Gregson
Voor de derde divisie is het werk Variations on Laudate Dominum (revised edition) van componist Edward Gregson gekozen. De internationaal gerenommeerde Gregson is ongetwijfeld één van de grootste iconen uit de wereld van de brassbands. Hij studeerde compositie en piano aan de Royal Academy of Music. Zijn oeuvre bevat orkestwerken, kamermuziek, koormuziek en muziek voor film, televisie en theater. In 2008 nam Gregson, die vorig jaar op de NBK als jurylid zijn eigen Of Distant Memories jureerde, afscheid als hoofd van de Royal Northern College of Music. Zijn Variations on Laudate Dominum is ongetwijfeld zijn meest gespeelde werk, gebaseerd op de bekende hymne Laudate Dominum. Het werk bestond oorspronkelijk uit vijf variaties maar enkele jaren geleden zijn er twee aan toegevoegd. De gereviseerde versie werkt toe naar een spectaculaire apotheose, waar de hymne in alle grootsheid klinkt.

4e divisie: Legenda Rumantscha van Oliver Waespi
De vierde divisie waagt zich aan Legenda Rumantscha van componist Oliver Waespi. De op 5 november 1971 geboren Zwitser speelde vroeger klassiek gitaar, maar zijn grootste passie was componeren. Naast componeren werkt Waespi als parttime advocaat in het culturele veld en doceert orkestratie bij de Bern Academy of Music. Zijn bekendheid in Nederland werd vergroot met onder andere Audivi Media Nocte (2011). In 2007 schreef hij Legenda Rumantscha als verplicht werk voor de Schweizerischer Brassband Wettbewerb in Montreux. Zes retro Romaanse folksongs uit Graubünden, het grootste canton van Zwitserland, vormen de basis. Waespi gebruikte deze melodieën bijna letterlijk en verwerkt ze in een rhapsody.
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS