Verplichte werken
Kampioensdivisie: The Triumph of Time-Peter Graham
De kampioensdivisie gaat zich voor de NBK 2016 richten op The Triumph of Time (uitgever Gramercy Music), een compositie van Peter Graham. Het is in opdracht geschreven voor Nicholas Childs en zijn Black Dyke Band en kende zijn eerste uitvoering tijdens het EBK 2014 in het Schotse Perth. De Schotse componist schreef het als vervolg op zijn eerdere Essence of Time. Na 25 jaar luisterde Graham weer eens naar zijn oorspronkelijke Essence of Time: ‘ik werd in het werk weer verrast door de energie, het optimisme en de levensvreugde. Vanuit deze gedachten schreef ik ook The Triumph of Time, terwijl ik bewust niet dezelfde muzikale inhoud heb gebruikt’. De complexe en technisch uitdagende compositie van ruim vijftien minuten bestaat uit een set aan variaties vanuit dezelfde spirit en karakterstructuur als zijn oudere broertje. Het is een magistraal werk met veel karakterwisselingen en brasskleuren. Met als subtitel ‘variations for brassband’ kent het ook invloeden van Olivier Messiaen en de Amerikaanse jazzwereld.

Eerste divisie: Sinfonietta no.3 - Etienne Crausaz
De eerste divisie buigt zich over Sinfonietta no.3 van Etienne Crausaz (uitgever Beriato Music). Het werk is vers van de pers en is geschreven voor het Kantonfestival in Zwitserland juli 2016. De uitdaging van deze nieuwe compositie zit in het vinden van de muzikale lijnen, transparantie en flexibele homogeniteit in het ensemble. De in vier delen opgebouwde compositie (maestoso e brilliante, allegro, adagio en allegro energico) heeft als thema een koraalmotief dat meerdere malen wordt herhaald. Het koraal heeft geen naam en is dus zelf bedacht door Crausaz. Hij is professioneel tubaïst en speelt in de kamerorkesten van Fribourg en Lausanne. Daarnaast is hij lid van tubakwartet Les Tubadours. Hij componeert voor diverse orkestvormen is verbonden aan het conservatorium van Fribourg.

Tweede divisie: The Raid - Oliver Waespi
The Raid (uitgever Beriato Music) van de Zwitserse componist Oliver Waespi dient om de kampioen in de tweede divisie aan te wijzen. Waespi’s recente werk is in opdracht geschreven voor de Zwitserse kampioenschappen 2015. De testpiece met spectaculaire effecten vertelt het verhaal van een conflict tussen twee gemeenschappen in de vallei rond Sörenberg, een dorp in het Zwitserse kanton Luzern. De legende uit de veertiende eeuw spreekt over plunderende Obwaldners die het vee stelen. De ruim dertien minuten durende compositie van Waespi is een ideaal wedstrijdwerk door zijn indrukwekkende ritmische en dynamische keuzes.

Derde divisie: Visions - Dan Price
De Briton Ferry Silver Band gaf opdracht aan componist Dan Price om Visions (uitgever Prima Vista Musikk) te schrijven voor haar jubileumactiviteiten in 2010. Het werk voor de derde divisie schildert een muzikaal, historisch portret van het kleine dorpje Briton Ferry in het zuiden van Wales. Het dorp staat bekend om de productie van staal en tin. Het werk is opgebouwd uit vier secties: Briton Ferry, Brunel’s Vision, Giant’s Grave en Hen Gastell. Price studeerde compositieleer aan Salford University bij Peter Graham. Zijn That’ll Do voor flugelspeler John Doyle (Black Dyke Band) betekende zijn eerste commerciële succes. Daarnaast was hij als arrangeur verbonden aan de Cory Band en Black Dyke Band. Price woont en werkt als freelance componist in East Lancashire.

Vierde divisie: An English Pastorale - Dean Jones
De vierde divisie waagt zich aan An English Pastorale (uitgever Lake Music Publications) van Dean Jones. De recente compositie diende als verplicht werk tijdens de regionale Engelse kampioenschappen 2015. De uit de Salvation Army afkomstige Jones kende een langgekoesterde wens om een beschrijvend werk te schrijven in pastorale stijl. In zijn muziek vertelt hij over de vier jaargetijden in combinatie met de grandeur van het Engelse landschap. Voor de bands is de uitdaging te vinden in de zoektocht naar een samenhangend, ritmisch totaalbeeld met veel aandacht voor balans en intonatie.