Verplichte werken
Kampioensdivisie: Terra Incognita van Jan de Haan
De kampioensdivisie gaat zich voor de NBK 2015 uitleven op Terra Incognita, een recente compositie van Jan de Haan. De Haan over zijn recente werk: “De uitvoering van mijn Metamorphosis for Brass Band tijdens de EBK 2014 stimuleerde mij om in de slipstream van dat werk Terra Incognita te schrijven. De compositie voldoet aan alle criteria die aan een wedstrijd als het NBK worden gesteld. Terra Incognita is zowel voor de musici als de dirigent een uitermate uitdagende compositie”. Het is opgedragen aan de drie koperblazers uit de familie, dochter Hermanda (bugel) en kleinkinderen Lianne (bugel) en Erik (trombone). Het werk bestaat uit vijf in elkaar overgaande delen die qua thematiek met elkaar in relatie staan. Direct aan het begin van de divisie compositie wordt de luisteraar figuurlijk gezien eeuwen teruggeslingerd naar een tijd waarin ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar een onbekend land (Terra Incognita). Het beeldende verhaal gaat over wat zij mogelijk hebben ervaren toen deze pioniers er voet aan het onbekende land zetten.

1e Divisie: Sounds van John Golland
Voor de 1e divisie staat Sounds van de in Ashton-under-Lyne geboren John Golland op de lessenaar. Het werk is geschreven voor de Ustermusiktage in Zwitserland. De première werd echter gegeven in 1974 door de Nationale Brassband onder leiding van Meindert Boekel. In 1993 werd het werk geselecteerd als verplicht werk voor de EBK in Plymouth. Het werk is een reeks variaties gebaseerd op het openingsmotief dat slechts uit drie noten bestaat. Dit is ook de basis voor de melodische en harmonische structuur. Het slot, met de speciale ‘Sound’-effecten, refereert naar de toonaard van elke variatie.

2e Divisie: Tyrfing van Jacob Vilheml Larsen
The Saga of Tyrfing van de jonge componist Jacob Vilhelm Larsen (39) dient om de kampioen in de tweede divisie aan te wijzen. Tyrfing was een magisch zwaard dat wordt vermeld in een gedicht, de Hervarar saga. Koning Svafrlami van Gardaki nam de dwergen Davalin en Durin gevangen. Hij dwong hen een zwaard te smeden wat nooit zijn doel zou missen, wat nooit zou roesten en wat overal doorheen sneed. Het zwaard werd vervloekt door de dwergen. Iedere keer dat het zwaard getrokken werd moest er iemand sterven, zo ook de koning.
Componist Larsen uit Denemarken is naast componist ook dirigent en arrangeur. Begin dit jaar werd hij benoemd tot composer in residence bij Reg Vardy Band. In het verleden was hij nauw betrokken bij Stavanger brassband. The Saga of Tyrfing werd in opdracht geschreven voor Tysvaer Brass (Aksdal) die het uitvoerde tijdens de Noorse Kampioenschappen van 2012.

3e Divisie: Triptych van Philip Sparke
De Zwitserse Brass Band Federatie gaf opdracht aan Philip Sparke om Triptych te schrijven voor de Nationale Kampioenschappen van 1990. Het werk voor de derde divisie is één van de meest gekozen titels voor zowel verplichte- als keuzecomposities op brasswedstrijden. Het resultaat is een werk met drie aaneensluitende delen: pageant, fantasy on one note en festival. Sparke is als componist en muziekuitgever geen onbekende in de brasswereld. Hij heeft een indrukwekkende lijst composities op zijn naam staan en heeft voor alle niveaus geschreven.

4e divisie: Beecher Variations van Stephan Bulla
De vierde divisie waagt zich aan het speciaal in opdracht van de Stichting NBK voor de komende feestelijke 35e editie geschreven compositie Beecher Variations van componist Stephan Bulla. Aan de componist werd gevraagd of hij een stuk wilde schrijven met als basis een koraal. Bulla heeft hier veel ervaring mee en als voorbeeld werd zijn ‘Chorale and Toccata’ genoemd. De Amerikaan haalde zijn graad arrangeren en compositieleer cum laude aan het Boston’s Berklee College of Music. Daarnaast is hij dertig jaar verbonden geweest als staffarrangeur voor evenementen in het Witte Huis. Hij dirigeerde vijftien jaar de National Capital Band van Washington DC en is lid van de ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers). De Beecher Variations zijn gebaseerd op de hymne Beecher uit 1870, met fragmenten van de melodie verpakt in een set van variaties.