Verplichte werken NBK 2022


In het laatste weekend van oktober werden in TivoliVredenburg ook dit jaar de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) georganiseerd. In vijf divisies streden in Utrecht weer een groot aantal bands voor de felbegeerde kampioenstitels. De verplichte werken zijn geselecteerd door de muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC). Voor alle divisies stonden uitdagende composities op de lessenaar én toegankelijke kost voor het publiek. Daarnaast had de eerste divisie een aansprekend werk uit het brassarchief op de lessenaar. Naast ervaren en bewezen componisten als Gilbert Vinter, Etienne Crausaz en Jan de Haan gaf de stichting NBK deze editie alle ruimte aan een jong talent als bijvoorbeeld Daniël Hall.

Kampioensdivisie: Redbad (componist Jan de Haan)

De kampioensdivisie richtte zich voor de NBK 2022 op Redbad (uitgever De Haske Publications/Hal Leonard), een compositie van onze eigen Jan de Haan uit Oranjewoud. De achttien minuten durende compositie wees zaterdag 29 oktober 2022 de nieuwe kampioen van Nederland aan. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de bekende dirigent, componist en jurylid verstrekte de stichting NBK hem al in 2019 de opdracht. Redbad was de koning van de Friezen in de periode 680 tot 716. Dit muzikale portret bestaat uit zeven aaneengeschakelde delen die thematisch gezien sterk met elkaar verweven zijn. De muzikale en technische uitdagingen liggen voor het opscheppen. De Haan liet zich inspireren door historische gegevens, maar ook door verhalen, anekdotes, mythen en legenden rondom deze figuur. Het is een compacte compositie in een vrij toegankelijk idioom. Het is uitdagend voor alle instrumentengroepen. Solistisch worden er vooral hoge eisen gesteld aan de euphonium, maar ook de solocornet, trombonesectie en Eb bas moeten behoorlijk ‘aan de bak’.

1e divisie: James Cook – Circumnavigator (componist Gilbert Vinter)

De eerste divisie ging aan de slag met de klassieker James Cook - Circumnavigator van Gilbert Vinter (uitgever Studio Music). Het werk dateert uit 1969 en wordt als een icoon gezien in het brassrepertoire. In zijn tijd was Vinter naast Eric Ball één van de toonaangevende componisten. Naast James Cook zijn aansprekende titels van Vinter zijn Variations on a Ninth, Spectrum en Triumphant Rhapsody. Hij heeft de avonturen van de Britse zeevaarder en cartograaf (18e eeuw) op zijn lange ontdekkingstochten vier maanden voor zijn overlijden weten te voltooien. Hij beschrijft de belevenissen van de reis en vooral de gevoelens bij het ontdekken van ´promised land´. Het werk wordt nog steeds gebruikt als testpiece, waaronder tijdens de British Open 1974 en de eerste divisie van de Franse Kampioenschappen 2020. Vinter werd geboren op 4 mei 1909 in Lincoln en bouwde zijn carriére als componist, muziekpedagoog, dirigent en fagottist. Hij studeerde fagot aan de Royal Academy of Music in Londen en speelde vanaf 1930 in het London Philharmonic Orchestra. Na de oorlog dirigeerde hij het BBC Orchestra. Hij was professor aan de Londense Royal Academy of Music. Naast zijn talrijke werken voor brassband schreef Vinter koor- en orkestwerken, balletten en een opera.

2e divisie: Sanctuary! (componist Daniel Hall)

Een talentvolle jonge componist is de 25-jarige Daniel Hall uit Engeland. Zijn driedelige Sanctuary! (uitgever Daniel Hall) was verplichte kost voor de tweede divisie. Het is in opdracht geschreven door de John Golland Trust en de première vond plaats door Tredegar Band op het RNCM-festival 2018 in Manchester. Tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen (EBK) 2019 in Zwitserland diende het als verplicht werk voor de Premier Division in Montreux. Hall liet zich inspireren door Victor Hugo’s roman De Klokkenluider van de Notre Dame uit 1831. De titel refereert aan de climax van het verhaal van Quasimodo en zijn geliefde Esmerelda. Hij redt haar van de dood en brengt haar naar haar schuilplaats bovenin de Notre Dame terwijl ze schreeuwt: ‘Sanctuary! Sanctuary!’ Hall won in 2019 de Europese componistenwedstrijd tijdens het EBK. De jonge componist en arrangeur heeft al vele prijzen op zijn naam staan. Daarnaast werkt hij samen met onder andere het BBC National Orchestra of Wales, brassband Willebroek en Oberösterreich.

3e divisie: Albinus Variations (componist Etienne Crausaz)

Van de hand van Etienne Crausaz speelden de bands in de derde divisie Albinus Variations (uitgever Beratio Music). Het werk is in opdracht van het WMC geschreven voor de 3e divisie brassband op 9 juli 2022 en beleeft dan ook haar wereldpremière. Johann Georg Albinus schreef een groot aantal Lutheraanse hymnes. Bach verwerkte een aantal van deze hymnes in zijn cantates, waaronder ‘Alle menschen müssen sterben’, de basismelodie voor Albinus Variations. Het werk opent met een plechtige cadenza gevolgd door vijf contrasterende variaties op de hymnemelodie. In 2016 stond zijn Sinfonietta no.3 al als verplicht werk op de lessenaar van de eerste divisie. De Zwitser Crausaz is naast componist professioneel tubaïst en speelt in de kamerorkesten van Fribourg en Lausanne. Daarnaast is hij lid van tubakwartet Les Tubadours. Hij componeert voor diverse orkestvormen en is verbonden aan het conservatorium van Fribourg.

4e divisie: Argos (componist Stephan Hodel)

De vierde divisie waagde zich aan het prachtige Argos (uitgever Lucerne Music Edition) van de Zwitser Stephan Hodel. Deze compositie is gebaseerd op één van de oudste steden van Griekenland. Destijds was Argos een krachtige concurrent van steden als Sparta en Athene. Argos betekent ook glanzend, helder of stralend. Deze betekenis klinkt door in de afzonderlijke drie delen. Het fanfaresque openingsdeel wordt gevolgd door een rustig koraalmatig middendeel, waarna een lichtvoetig finaledeel het drieluik besluit. Het toegankelijke Argos werd verplicht gesteld voor het Lucerne Cantonal Music Festival 2010 in Willisau. Later diende het ook als scherprechter tijdens de EBK 2019 in de Development Division. Hij is één van de meest veelzijdige componisten die momenteel werkzaam is in de Europese brasswereld. De Zwitser is een alumni van Royal College of Music in London. Tijdens zijn studie ontving hij de prestigieuze Cobbett en Hurlstone-prijs voor creativiteit.